Güncel

10/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Yapay zeka bilinç kazanabilir mi? Google'ın yapay zekası LaMDA



Bir Google çalışanı olan Blake Lemoine, Google'ın yapay zekası LaMDA'nın bilinç kazandığını iddia etti. Bu iddia sonrası, şirket politikalarını ihlal ettiği için Google'dan kovulan çalışanın dedikleri ne kadar doğru?

Bilim insanları, Google’ın LaMDA adlı yapay zekâ aracının bilinçli ve duygusal olduğunu söyleyen ABD’li yazılım mühendisi Blake Lemoine’in iddiasının doğru olmadığını açıkladı.

ABD’li yazılım mühendisi Blake Lemoine, geçen haftaya kadar Google’da LaMDA (Diyalog Uygulamaları için Dil Modeli) adlı yapay zekâ aracını test ediyordu. Ancak Google yönetimine LaMDA’nın bilinçlendiğini, duygulandığını ve düşündüğünü söyleyince “Akıl sağlığın için molaya ihtiyacın var” denilerek ücretli izne çıkarıldı. Ne var ki Türkiye’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkede Lemoine’in iddiası büyük ilgi gördü. Her yerde “Yapay zekâ canlanır mı?” tartışması başladı.

İngiliz bilim insanları ise yapay zekâlı sohbet robotlarının büyük metinlerle eğitildiğini, ancak yanıtlarında yalnızca insanların konuşmasındaki kalıpları taklit ettiğini belirterek Lemoine’in iddiasını reddetti. İngiltere’de Alan Turing Enstitüsü Program Direktörü Dr. Adrian Weller, Lemoine’in iddiasına karşı çıkarak yapay zekânın yakında duyarlı olacağını düşünmediğini belirtirken, Bristol Üniversitesi’nde Yapay Zekâ Profesörü Nello Cristianini ise hiçbir makinenin standart duyarlılık tanımına yakın olmadığını açıkladı. Weller, “Neredeyse herkes söz konusu yapay zekânın duyarlı olmadığı konusunda hemfikir. Ama bir yapay zekâya daha çok soru sorulursa ‘yüzeysel’ şekilde bilinçli olabileceğini düşündürebilecek metin üretebilir” dedi. Cristianini de yapay zekânın bilinçli veya duygusal olup olmadığını kanıtlamak için bunu ölçebilecek net hesaplamanın bulunmadığını söyledi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar